Er is een oplossing voor de landsgrens tussen Noord-Ierland en de EU-lidstaat Ierland gevonden bij de Brexitonderhandelingen. Op papier althans, zo melden meerdere Britse media. Vraag is of het conceptakkoord door het voltallige Britse kabinet wordt gesteund en vervolgens ook een stemming in het Britse parlement overleeft.
Het kabinet van de Britse premier Theresa May komt woensdag bijeen om de resultaten te bespreken.
Het gaat formeel nog niet om een akkoord, maar om een wettekst waar beide onderhandelaarskampen het over eens zijn geworden, zo meldt dagblad The Guardian. De ministers in May’s kabinet mogen de 400 pagina’s dinsdagavond doorlezen, maar niet mee naar huis nemen.
Woensdagmiddag moet het kabinet om 15:00 uur Nederlandse tijd bijeenkomen om een beslissing te vellen over de tekst.
Lees ook: De Britse Brexit-minister probeert achter de schermen een no deal-Brexit te forceren
Als het Britse kabinet akkoord gaat, moeten de overige EU-landen een oordeel geven. De 27 EU-ambassadeurs in Brussel komen woensdag bijeen om over de stand van zaken te discussiëren en eventuele verdere stappen voor te bereiden.
Eerst kan een EU-ministerraad in Brussel worden bijeengeroepen, mogelijk aanstaande maandag. Daarna, als de lidstaten grond voor groen licht zien, zal een speciale Brexittop van de Europese regeringsleiders plaatsvinden om een akkoord daadwerkelijk af te timmeren. De Britse premier Theresa May zal daarbij aanwezig zijn.
De top wordt mogelijk zondag 25 november in Brussel gehouden. Als al die hordes genomen zijn, moet ook het Britse parlement zich nog uitspreken over de deal.
De Ierse staatsomroep meldde het nieuws als eerste. Europa-verslaggever Tony Connely van de zender RTE laat weten dat de onderhandelingen over een totaalakkoord formeel nog niet voorbij zijn, omdat er nog een paar zaken uitgewerkt moeten worden.
De woordvoerder van de Ierse minister van Buitenlandse Zaken meldt bovendien "dat de onderhandelingen voortduren". Hij ontkent evenwel niet dat er een oplossing is voor de Noord-Ierse grens.
Latest: Statement from a spokesman for @simoncoveney
“Negotiations between the EU and U.K. on a Withdrawal Agreement are ongoing and have not concluded. Negotiators are still engaged and a number of issues are outstanding. We are not commenting further on leaks in the media."
— Tony Connelly (@tconnellyRTE) November 13, 2018
Brussel heeft vanaf het begin in de onderhandelingen ook gezegd: niets is afgesproken totdat álles is afgesproken.
De grens tussen het Britse Noord-Ierland en de Republiek Ierland vormt een gevoelig punt in de onderhandelingen. Een harde grens met controles, wachtrijen en dergelijke ingrijpende veranderingen zou in strijd zijn met het vredesakkoord dat in 1998 op Goede Vrijdag getekend werd.
Tegelijkertijd wil Theresa May geen grens in de Ierse Zee tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk, omdat dat onacceptabel zou zijn voor de Noord-Ierse protestanten die bij het VK willen blijven. May werkt in haar coalitie samen met de politieke partij van deze achterban.
Voorstanders van de Brexit, waaronder voormalig minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson, spreken hun ongeloof uit over de tekst. Dat schrijft The Guardian-verslaggever Lisa O'Carrol op Twitter:
Boris to BBC: This is a chronicle of a death foretold...First time in 1,000 years that this parliament will not have a say over the laws of this country. It is utterly unacceptablehttps://t.co/M0lJ5SPUii
— Lisa O'Carroll (@lisaocarroll) November 13, 2018